Skotská kuchyně - snídaně
Velmi jsem se těšila na pravé skotské snídaně, jelikož toto byla moje první návštěva GB.Tradiční snídaně sestává z vajíček. Můžete si dokonce vybrat, zda je chcete ve formě volského oka, smaženice nebo na tvrdo. Klasikou je osmažená šunka (prý slanina, ale byla to šunka), pečené fazolky v rajčatové omáčce a divná bílá klobása. Ta vůbec nevypadala být jídla, tak jsem ani neochutnala. Kromě toho dostanete i menší porci black pudink (není to žádná sladká pochoutka, ale směs sušené krve, tuku a ovesné kaše - chutná to jako naše jitrnice) a nakonec ještě dušené houby. K tomu si dávají opražené tousty. Po takové mastné porci na ráno se můžete cítit všelijak. Určitě však ne dobře.Když jsem i na třetí den ráno viděla na mém talíři tuto kalorickou bombu, natřela jsem si raději toasty máslem, které mají slané, ale v podstatě mi chutnalo stejně, a marmeládou (skoro všude měli citronovou a pomerančovou, dali se jíst, ale žádný zázrak to nebyl).Istotkou byl ještě med. Snídaňovým předkrmům může být i tradiční ovesná kaše - porridge. Tradice se zachovala z dávných časů, kdy tento pokrm tvořil celé snídaně.Samozřejmě máte na výběr ještě cereálie a ovocné kompoty, čili v konečném důsledku si k snídani každý najde to své.
Skotská kuchyně - oběd a večeře
Musím však zmínit, že skotská kuchyně je zejména o rybách, mořských i sladkovodních.Například takového lososa zde podávají na všechny způsoby. Uzeného si můžete dát už i na snídani k smaženici. (Divné, že?) Typickým obědem Skotů jsou fish & chips, tedy ryba s hranolky. Snažila jsem se zharmonizovat tyto dvě chutě, ale nedalo se. Hranolky mi prostě k rybě absolutně nesedí. Hotové barbarství. Kromě ryb se jim v jídelníčku objevuje i zvěřina, jehněčí, skopové a divoké ptáky (např. kachny). Skotové však upřednostňují spíše rychlé jídla jako hamburgery s hranolky a podobné obměny smažených jídel.
A tady už přichází národní jídlo: Haggis tatties and neeps. Zkráceně: jitrnice s bramborovou kaší a řepou, podávané ve formě tříbarevného pudinku. Kdo má rád vnitřnosti a tedy naše jitrnice, může mít k tomuto jídlu pozitivní vztah. Pro jistotu vám ale nepopíšeme, z čeho se milé Hägg vyrábějí. V konečném důsledku to bylo jedlé a ne příliš mastné jídlo a více vědět nemusíte, možná by vás přešla chuť.

Pokud se vám žádné z těchto jídel nezdají dost atraktivní, v nabídce Skotska je pro jistotu mnoho mezinárodních restaurací. Nakonec jsme se i my do jedné pravé italské vybrali bez výčitek svědomí, že jsme zavrhli tu jejich domácí.
Opravdu, pokud máte rádi sladké, kupte si v Tescu čokoládky - karamely Thorntons. Patří mezi elitu čokoládových firem v Anglii a mohu prohlásit, že pro mě byly největším kulinářským zážitkem (potěšením).
Žádné komentáře :
Okomentovat